Nekoliko drugačno pa vendar zelo okusno kosilo, s katerim bomo prijetno presenetili svoje najdražje...
SESTAVINE:
- svinjsko meso (puranje ali piščančje meso)
- sir
- suhe razkoščičene slive
- blanširani mandlji
- sol
- poper
- listnato testo
- jajce (za premaz)
- mešanica semen (sončnična, bučna semena, laneno seme, sezam)
POSTOPEK:
Na delovno površino pripravim vse sestavine in pripomočke za nemoten potek dela. Vklopim pečico in jo segrejem na 180°C (zgornje in spodnje grelo). Razkoščičene slive napolnim z blanširanimi mandlji. Meso nekoliko potolčem in ga oblikujem v pravokotnik, ki ga začinim s soljo in poprom. Na zrezek položim rezino sira in eno vrsto slive z mandlji. Zrezek previdno zavijem kot rolado. Da se rolice ne bi odpirale robove zrezka spnem z zobotrebci.
Pripravljene rolice na hitro popečem na maščobi, jih prestavim na krožnik in nekoliko ohladim. Ne pozabite odstraniti zobotrebcev!!!
Listnato (zmrznjeno in odtajano ali sveže) testo nekoliko razvaljam. Pečene, nekoliko ohlajene rolice narežem približno na enake dele (do 10cm). Kos rolice položim na testo. Okolico premažem z razžvrkljanim jajcem, da se testo med peko ne odpira. Testo najprej prepognem z leve in desne strani čez rolico, potem pa jo do konca zavijem v testo.
Zavitek premažem z razžvrkljanim jajcem in povaljam v mešanici semen.
Rolice položim na peki papir. Pekač postavim v ogreto pečico in pečem približno 20 min, oziroma dokler rolice ne postanejo lepo zlato rumene barve.
Ker naša jed vsebuje meso in pečeno testo, posebne priloge ne pripravljam, razen polne sklede sveže solate.
Pa dober tek!
DROBNI NASVETI:
- Namesto svinjskega mesa lahko uporabimo puranje ali piščančje meso.
- Količine sestavin prilagajamo številu oseb, ki bodo prišle na kosilo. Za eno osebo potrebujemo en večji pravokotni zrezek, 6 sliv napolnjenih z mandlji, rezino sira, in eno plast listnatega testa. Dobimo dve rolici, ki ju povaljamo v mešanici semen (približno dve pesti).
- Če nimamo blanširanih mandljev, enostavno jedrca za par ur namočimo v vodo. Razmočeno lupino enostavno odstranimo.
- Praktično pri tem receptu je tudi to, da rolice lahko pripravimo tudi en dan prej, jih prekrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in jih čez noč postavimo v hladilnik. Vsaj 30min pred peko jih postavimo na sobno temperaturo. Potem jih pokapamo z vodo in damo v pečico. Vlaga pomaga testu, da nekoliko naraste in se lepo zapeče.