Košarica0Item(s)

V nakupovalni košari ni artiklov.

Product was successfully added to your shopping cart.

KOLAČ S PRAŽENIMI LEŠNIKI

Odličen recept stare mame, za sladico po okusnem nedeljskem kosilu, ki se prenaša iz roda v rod...

SESTAVINE:

  • 4 jajca
  • 230g - 280g sladkorja
  • 2 vrečki vaniljevega sladkorja
  • 1 žlička naribane pomarančne lupine
  • 120g zmehčanega masla
  • 100g praženih lešnikov
  • 10 žlic mleka
  • 3 žlice olja
  • 280g moke
  • 1 pecilni prašek
  • 1 - 2 žlici kakava v prahu
  • 2 žlici ruma, vode ali mleka

PRELIV:

  • 100g čokolade za kuhanje
  • 1dl tekoče sladke smetane

POSIP:

POSTOPEK:

Vse sestavine pripravim na delovno površino. Vklopim pečico in jo segrejem na 180°C (zgornje in spodnje grelo). Pekač za šarkelj premažem s stopljenim maslom in rahlo potresem z moko. V skledi stepam jajca, sladkor in vaniljev sladkor.

Namesto belega sladkorja, lahko uporabimo sladkor po našem okusu (trsni, rjavi, kokosov sladkor, stevio, ...). Jaz sem uporabila kar kokosovega, vendar sem ga količinsko dodala manj (230g). S tem kolaču znižam "par" kalorij. Dodam naribano pomarančno lupino (lahko tudi v prahu) za aromo in zmehčano maslo ter rahlo premešam. Izmenično dodajam mleko, olje in moko ter mešam, da dobim gosto maso. Na koncu dodam tudi mlete lešnike. Če nimamo praženih lešnikov, jih pred mletjem najprej prepražimo na ponvi brez dodane maščobe. S tem lešniki dobijo dodatno aromo. Lahko pa že kupimo pražene lešnike. Polovico testa nato vlijem v namaščen pekač. V drugo polovico testa vmešam kakav, ki sem ga zmešala z rumom. Alkohol med peko izhlapi, ostane le aroma. Če za peko alkohola ne uporabljate, kakav lahko zmešate z vodo ali mlekom. Kakavovo mešanico primešam drugi polovici svetlega testa. Temno testo nato vlijem k svetlemu testu v pekač. Z drobno paličico testo premešam, da se zmešata svetlo in temno testo.

Pekač postavim v pečico. Pečem približno 40 min. Z zobotrebcem preverim, če je testo pečeno in pekač odložim na kuhinjski pult, da se ohladi.

Medtem, ko se kolač ohlaja, pripravim čokoladni preliv. V kozici počasi segrevam tekočo sladko smetano, do vretja. Vrelo sladko smetano prelijem čez nalomljeno čokolado za kuhanje in mešam, dokler se čokolada ne razpusti. Lahko uporabite tudi čokolado z vsaj 72% kakava, ki je manj sladka. S tekočo čokolado prelijem ohlajen kolač, ki sem ga prej prestavila na večji krožnik. Čez čokoladni preliv na kolaču potresem grobo mlete pražene lešnike.

Krožnik s kolačem za kratek čas postavim v hladilnik. Kolač narežem na tanjše kose, okrasim s stepeno sladko smetano ter svežim sadjem.

Prijetno obujanje spominov ob sladkanju!!!

Dodaj odgovor

 

VARNO NAKUPOVANJE

Nakupujte brez skrbi. Podatki so pri nas varni.

 

HITRA DOSTAVA

Če naročiš do 14h, bo paketek še isti dan zapakiran in odposlan.

 

KVALITETNO IN OKUSNO

Pri nas najdeš le kvalitetne in okusne izbrane izdelke.

 

POTREBUJEŠ POMOČ?

Pošlji nam sporočilo na info@sis-nuts.si, vedno z veseljem pomagamo in svetujemo!