Košarica0Item(s)

V nakupovalni košari ni artiklov.

Product was successfully added to your shopping cart.

KRUH Z OREŠČKI IN SEMENI

Zaradi zdravstvenih težav sem se morala nekaj časa izogibati ogljikovim hidratom. V želji po raznolikosti mojih obrokov sem iskala in našla odličen recept za kruh. 

SESTAVINE:

  • 200g mešanih semen (sončnična, lanena semena, bučna semena in sezam)
  • 200g mletih mandljev
  • 40g indijskega trpotca
  • 250g kisle smetane
  • 13g pecilnega praška (ena vrečka) ali vinski kamen
  • 6 jajc
  • 1 žlička soli
  • ščepec sladila (kokosov sladkor, stevia ali eritriol...)

POSTOPEK:

Vklopim pečico in jo segrejem na 160°C (ventilacijska pečica) oziroma 180°C (zgornje in spodnje grelo). V mlinčku najprej zmeljem semena (sončnična, lanena semena, bučna semena in sezam). Razmerje semen (200g) si prilagodim sama: 80g sončničnih, 80g lanenih, 20g bučnih semen in 20g sezama. Zmeljem tudi mandlje.

V drugo posodo ubijem jajca, dodam sol ter sladilo (ščep kokosovega sladkorja) in z električnim mešalnikom zmešam, da jajca lepo narastejo. Dodam kislo smetano in počasi premešam. Dodam tudi semena, mlete mandlje, pecilni prašek in spet rahlo premešam. Pripravim podolgovat globok pekač in ga obložim s papirjem za peko.

V pripravljeno maso na koncu dodam še indijski trpotec, premešam in takoj vlijem v pekač. Indijski trpotec v stiku s tekočino začne nabrekati, zato je pomembno, da ga dodam na koncu.

Pekač postavim v ogreto pečico. Kruh pečem 60 min. Zadnje 30 min na pekač položim kos kuhinjske alu folije, da se kruh enakomerno zapeče, oziroma, da se zgornja skorja preveč ne zapeče. Z zobotrebcem čez 60 min pečenja preverim ali je kruh že pečen. Če je zobotrebec suh pekač vzamem iz pečice, če pa se zobotrebca drži tudi testo, pekač še približno 5 - 7 min pustim v pečici. Ker se je pri mojem kruhu zobotrebca držalo še nekaj testa sem pekač za 10 min še pustila v pečici.

Pekač vzamem iz pečice in pustim, da se kruh ohladi. Ker kruh ne vsebuje kvasa, ga lahko jemo vročega, saj nas ne bo "bolel trebušček". Zaradi vlažnih sestavin pazim na shranjevanje, saj se hitreje pokvari kot običajni kruh. Ker ga sama v tako kratkem času ne morem pojesti, ga narežem na kose, prestavim v kuhinjsko prozorno vrečko in postavim v zamrzovalnik. Za zajtrk si po potrebi kos kruha ali dva vzamem iz zamrzovalnika, ga rahlo zapečem v opekaču ali na ponvi s koščkom masla. Opečenemu kruhu dodam sir in salamo ter se ob beli kavi dobro podprem. Odlično na kruh paše tudi maslo in domača marmelada. Ker kruh ne vsebuje moke (ogljikovih hidratov) sem dalj časa sita, tudi ne čutim nobene napetosti v trebuhu.

Z zdravstvenimi težavami ali brez, kruh zlahka za spremembo včasih nadomesti vse naše dosedanje priloge (testenine, riž ali krompir). Je okusen in nasiten.

Pa dober tek!

Dodaj odgovor

 

VARNO NAKUPOVANJE

Nakupujte brez skrbi. Podatki so pri nas varni.

 

HITRA DOSTAVA

Če naročiš do 14h, bo paketek še isti dan zapakiran in odposlan.

 

KVALITETNO IN OKUSNO

Pri nas najdeš le kvalitetne in okusne izbrane izdelke.

 

POTREBUJEŠ POMOČ?

Pošlji nam sporočilo na info@sis-nuts.si, vedno z veseljem pomagamo in svetujemo!