Datlje lahko uporabljamo mehke, na pol suhe ali suhe. Ker datlji uspevajo v puščavi, jih včasih imenujejo kar »puščavski kruh«. Zaradi visoke vsebnosti naravnih sladkorjev je kljub vsem vitaminom in mineralom, ki jih vsebujejo, potrebno datlje uživati zmerno, saj so prava mala kalorijska bombica. Z družino jih vzamemo s seboj na izlete, napolnjene pripravim za večerno druženje s prijateljicami ali le za popoldansko malico.
Tokrat sem pripravila POLNJENE DATLJE Z ARAŠIDOVIM MASLOM, sestavine zadostujejo za 4 osebe.
SESTAVINE:
- 16 datljev
- arašidovo maslo za nadev
- 100g čokolade za kuhanje za preliv
- 20g kokosovega masla za preliv
- kokosova moka, grobo sesekljani neslani arašidi, praženi lešniki ali mandlji za posip
POSTOPEK:
Izberem suhe datlje brez koščic, lahko pa kupite tudi s koščicami in jih potem sami odstranite z nožem.
Za nadev uporabim arašidovo maslo (3 pesti arašidov, 2 žlici kokosove maščobe, sol, 1 žlica medu ali rjavega sladkorja - ki sem ga pripravila po receptu iz prejšnjega bloga). S čajno žličko arašidovo maslo nadevam sredico posameznega datlja. Za lažje namakanje potem v raztopljeno čokolado in serviranje, v vsak nadevan datelj lahko zabodete zobotrebec. V posodi, nad vodno kopeljo, raztopim čokolado za kuhanje in kokosovo maščobo. Včasih uporabim tudi pravo čokolado z vsaj 75% deležem kakava. S pravo čokolado omilim sladkobo suhih datljev. Napolnjene datlje pomočim v topljeni čokoladi, jih povaljam v kokosovi moki, grobo mletih praženih neslanih arašidih, grobo mletih praženih lešnikih ali v grobo mletih praženih mandljih. Datlje napolnjene z arašidovim maslom, prelite s čokolado in posute z oreščki polagam na pladenj. Pred serviranjem pladenj za nekaj časa postavim v hladilnik.
Sladica je primerna tudi za vegane, športnike in tiste, ki prisegate na zdravo prehrano.
Prijetno sladkanje!