Zajtrkuj kot kralj, pojej kosilo kot princ, večerjaj kot berač.
Dan je priporočljivo začeti z zajtrkom in za zdrav zajtrk običajno izberem polnozrnati kruh, kašo ali kosmiče, ki poskrbijo za zadostno raven energije. Dodam mleko ali jogurt, med ter zajtrk obogatim s svežo zelenjavo ali sadjem, ki telesu zagotovijo dovolj mineralov in vitaminov. Tudi oreščki in semena v prehrani zagotavljajo dodatno energijo, pripomorejo k tvorjenju mišic, ohranjajo sitost ter uravnavajo krvni sladkor. S primernim prvim obrokom poskrbim, da me ne doleti "volčja lakota" ravno pred pomembnim sestankom v službi.
Zbrala sem nekaj idej za okusne in polnovredne zajtrke z dodanimi oreščki in semeni, ki bodo zagotovo zadovoljili vaše brbončice in nasitile želodčke:
- V shrambi imam za zajtrk na voljo domačo jagodno marmelado, arašidovo maslo, domačo lešnikovo "Nutelo", ampak najraje zajtrkujem pečena jajca na oljčnem olju z dodanimi sončničnimi ali bučnimi semeni. Telesu tako zagotovim energijo za spopad z dnevnim stresom.
- Odlična izbira so semena, oreščki, jogurt in sveže sadje. Izberem si borovnice, ker lahko uporabim tudi zmrznjene ali liofilizirane borovnice. V jogurt dodam še sesekljana mandljeva jedrca ali sesekljane pražene lešnike ter chia semena.
- Proseno kašo z brusnicami ali rozinami in orehi si za zajtrk lahko skuham že zvečer. Jed je primerna tudi za vegane. Ker sem občutljiva na laktozo običajno uporabim rastlinsko mleko (riževo, sojino, ovseno, lahko tudi kravje mleko brez laktoze...). Večkrat pa si jo preprosto skuham kar v vodi. Oprano proseno kašo stresem v rahlo osoljen krop. Kuham približno 15 - 20 min, oziroma preizkusim mehkobo prosa. Skuhani kaši odlijem odvečno tekočino, posujem z brusnicami ali rozinami za sladkobo in orehi za okus in hrustljavost.
Všeč mi je, ker je kaša odličnega okusa tudi hladna. Zato si jo večkrat za malico vzamem tudi v službo.
- Polno vitaminov že pri zajtrku dobim s sadno solato, ki jo zmešam s kefirjem ali jogurtom, dodam malo limoninega soka in sesekljane orehe. Uporabim na kocke narezano jabolko, pomarančo, razpolovljeno grozdje, banano, oziroma sadje, ki ga imam trenutno doma. Najboljša je pripravljena sveža.
- Suho sadje po izbiri (jabolčni ali hruška suhi krhlji, marelice, brusnice, datlji, ...) narežem na kocke, dodam jogurt in chia semena zmešam in pustim par minut, da chia semena nabreknejo. Tak zajtrk me napolni z energijo in nasiti, da lažje počakam na malico.
- Polnozrnato žemljo ali kruh namažem s sirnim namazom, zmešanim z žlico bučnega olja in s sesekljanimi bučnimi semeni. Uporabim tudi rahlo pikantna bučna semena s čilijem in rdečo papriko v prahu. Namaz začinim še s soljo in poprom. Dodam še svežo zelenjavo (paradižnik ali papriko...).
Pripravljen namaz shranim v zaprti posodi in v hladilniku še cel teden. Običajno ga seveda že prvi dan zmanjka.
- Kljub obilnemu zajtrku me včasih pred malico popade lakota. Takrat mi pašejo oreščki z dodanimi suhimi brusnicami. Od oreščkov si največkrat izberem mandlje.
S kakšnim zajtrkom pa vi začnete dan?