Liofilizacija ali sušenje z zamrzovanjem je postopek, s katerim odstranimo vodo in hkrati ohranimo njihovo strukturo, sestavo. Postopek je počasen in porabi 3 do 4-krat več energije kot konvencionalno sušenje. Liofilizacija temelji na zamrznitvi vode, čemur sledi zmanjševanje tlaka in dodajanje dovolj velike količine toplote, da zamrznjena voda v materialu sublimira neposredno iz trdnega v plinasto agregatno stanje.
LIOFILIZIRANO SADJE
Liofilizacija je najbolj dragocen način pridelave živil. S postopkom ohranimo vse učinkovine sadja, tako minerale, vitamine, kot tudi antioksidante, ki jih je vsebovalo, ko je bilo še sveže. Tako pridelana živila dejansko ponudijo vse koristno, kar dobijo v naravi. Brez strupenih in naravi tujih snovi zagotovijo človeškemu telesu le dobro in zdravo, saj se skozi proces liofilizacije ohrani vsa živilska vrednost.
POSTOPEK LIOFILIZACIJE
Živilo najprej na hitro globoko zamrznejo, na minus 20 do minus 50 stopinj Celzija. Sledi ustvarjanje vakuma v komori, nato ga rahlo segrejejo oz. v komori ustvarijo pretok zraka. Zaradi podtlaka se led spremeni v vodno paro in izhlapi iz živila, ne da bi se vmes spremenil v vodo. Postopek traja nekaj dni, živilo pa med njim izgubi skorajda vso vodo.
PREDNOSTI LIOFILIZACIJE
- sušenje živil, ki so občutljiva na spremembo temperature in s tem izgubijo obliko, barvo, aromo ali hranilne snovi (termolabilnih snovi)
- ohranitev oblike, okusa, barve, arome, mineralov, vitaminov in antioksidantov
- ohranitev kemijske stabilnosti in biološke aktivnosti snovi
- porozen produkt – hitro raztapljanje v ponovnem stiku s tekočino
- liofilizirani produkti dobro prenašajo spremembe temperature in so dlje obstojni
- liofilizirani produkti so veliko lažji od sveže zamrznjenih živil (približno 1 : 10 )
- liofilizirani produkti so primerni za vse starostne skupine in diabetike
VSESTRANSKA UPORABA LIOFILIZIRANEGA SADJA
- samostojen dodatek k prehrani – zdrava malica
- dodatek v musli in smoothie
- obogatitev okusa, hranilne in energijske vrednosti sokov
- dodatek žitaricam
- dodatek pecivom, tortam, palačinkam, sladoledu in drugim slaščicam
- obogatitev mlečnih izdelkov (jogurti, kefirji, skuta,…)
- dodatek napitkom (toplim in hladnim), kot so čaji, sokovi, gazirane pijače
- hrustljavost in kislost liofiliziranega sadja so odličen dodatek različnim solatam in drugim zelenjavnim jedem
Običajne metode sušenja, kot so sušenje na zraku, v pečici ali s pršili, lahko močno spremenijo biokemično sestavo. Sušenje živil z liofilizacijo pa ohrani vse živilske vrednosti.
Preveri pestro ponudbo liofiliziranega sadja, kjer lahko izbiraš med jagodo, malino, mangom, kivijem, gozdnimi borovnicami, banano, pomarančo, ...