Košarica0Item(s)

V nakupovalni košari ni artiklov.

Product was successfully added to your shopping cart.

KANDIRANE SLADKOSTI

Okusna sladkost, ki jo obožujejo tako otroci kot tudi odrasli je kandirano sadje. Kandiranje je proces, s katerim se najpogosteje obdeluje različne vrste sadja. Postopek je dolgotrajen in obstaja več receptov, kjer boste potrebovali veliko mero potrpežljivosti. No, zato pa smo tu MI, ki vam v naši pisani ponudbi nudimo široko izbiro kandiranega sadja, ki bo zagotovo zadovoljila vaše brbončice.

Kandirano sadje, je sadje, ki je bilo skozi serijo korakov konzervirano z namakanjem v gostem sladkornem sirupu. Ko sadje vpije maksimalno količino sladkorja, ga pustimo da se popolnoma posuši. Nato ga zapakiramo v suhe in čiste posode. Visoka vsebnost sladkorja omogoča, da se sadje v primernih pogojih shranjuje dolgo časa. Kandirano sadje lahko uživate kot samostojni prigrizek oziroma posladek, prav tako pa se odlično poda k sladicam, pecivom in celo mesnim jedem

(Opozorilo: Kandirano sadje vsebuje velik delež sladkorja, zato bodite pri uživanju in uporabi zmerni!)

ZGODOVINA

Postopek kandiranja je v Evropi v uporabi že vse od 14. stoletja, medtem ko je njegova zgodovina na Bližnjem vzhodu še starejša. Ker belega sladkorja takrat še niso poznali, je bilo na začetku kandirano sadje obdelano z gostim medenim sladkorjem. Po odkritju belega sladkorja, se je začel postopek kandiranja s slednjim in kandirano sadje je postala prestižna in draga poslastica, predvsem zaradi visoke cene sladkorja na trgu. Danes, je zaradi dostopnejšega trga in cen kandirano sadje precej cenejše, kot je bilo včasih.

V srednjem veku, so bili priljubljeni sadeži za kandiranje slive, marelice, pinjole in celo pistacije. Danes pa se najpogosteje uporablja češnje, citruse, ingver, ananas,..

POSTOPEK KANDIRANJA

Kandiranje je pomožen kuharski postopek, pri katerem živilo prepojimo v sladkornem sirupu, ga posušimo in na ta način konzerviramo. Obstaja več receptov za kandiranje, vendar določeni postopki niso dovolj natančni ali natančno izvedeni, zato je rok uporabe kandiranega živila precej krajši, kot pri tradicionalnem postopku.

Najprej pripravimo sadeže - razrežemo in odstranimo neužitne dele (koščice, lupina...). Nato sadje pogrejemo do vretja v raztopini sladkorja in ga pustimo namakati en dan. Naslednji korak je da sadje odcedimo in ga nato še enkrat kuhamo v sirupu, s še večjo vsebnostjo sladkorja. Ta postopek ponavljamo večkrat. Ko je proces kuhanja in namakanja zaključen, se sadje položi na rešetko in suho mesto, da se dobro posuši. Ko je sadje popolnoma suho, se ga zapakira v suhe posode in je tako pripravljeno za dolgotrajno shranjevanje.

Zaporedni postopek zalivanja sadja s sirupom povzroči, da se sadje nasiči s sladkorjem. Zaradi neugodnega osmotskega tlaka, ki nastane, se prepreči rast mikroorganizmov, ki kvarijo živilo. Čas kandiranja je odvisen predvsem od vrste in tudi velikosti sadežev. Lahko traja od enega tedna do več mesecev.

Kandiramo lahko cele ali narezane sadeže:

  • predvsem sadja (ananas, jagode, kivi, ipd.),
  • zelenjave (korenček, bučke ipd.),
  • lupinice agrumov (pomaranče, limone, limete, grenivke),
  • začimbe (ingver ipd.),
  • cvetove (angelika, vijolica ipd.),
  • oreščke (mandlji ipd.).

UPORABA

Kandirano sadje je že samo po sebi prava poslastica, uporabljate pa ga lahko pri ustvarjanju v kuhinji. Ne le, da so odličen dodatek sladicam, lepo se poda tudi k mesnim jedem (predvsem k divjačinskemu ali svinjskemu mesu). Slaščičarji ga pogosto uporabljajo pri okraševanju tort in ostalih sladic, lahko pa ga preprosto oblijete s čokolado in postrežete.

Kandirano sadje lahko tudi podarite, saj je lahko zelo lepo darilo, če ga zapakirate v prikupno embalažo.

V naši ponudbi lahko najdete pisano druščino kandiranega sadja - vse od klasične kandirane jagode ali pomaranče, pa vse do eksotičnega jackfruita ali karambole. V kratkem pa vam predstavimo tudi nekaj slastnih in enostavnih receptov v kombinaciji s kandiranim sadjem.

Nam se že cedijo sline, pa vam?

Dodaj odgovor

 

VARNO NAKUPOVANJE

Nakupujte brez skrbi. Podatki so pri nas varni.

 

HITRA DOSTAVA

Če naročiš do 14h, bo paketek še isti dan zapakiran in odposlan.

 

KVALITETNO IN OKUSNO

Pri nas najdeš le kvalitetne in okusne izbrane izdelke.

 

POTREBUJEŠ POMOČ?

Pošlji nam sporočilo na info@sis-nuts.si, vedno z veseljem pomagamo in svetujemo!