Za danes so se prijateljice najavile na obisk in klepet. Pijača je že v hladilniku, kaj pa naj pripravim za prigrizniti... ?
Že vem... spečem grisine.
SESTAVINE:
- listnato testo
- 1 jajce za premaz
- ščep soli
- semena (laneno seme, bučna semena s čilijem in papriko v prahu, sezam in sončnična semena)
POSTOPEK:
Običajno sama pripravim domače listnato testo, vendar so se gostje najavile v zadnjem trenutku in bom raje uporabila kupljenega. V trgovini lahko kupimo zmrznjeno ali sveže listnato testo. Sama sem kupila svežega.
Zmrznjeno testo moramo seveda najprej na sobni temperaturi odtajati in potem še razvaljati, sveže testo pa lahko kar takoj uporabimo. Pripravimo pekač in papir za peko. Vklopimo pečico in jo segrejemo na 180°C (zgornje in spodnje grelo). Testo razvijem na delovni površini. Za rezanje na trakove lahko uporabimo nož ali kolešček za rezanje pice. Narežemo na 1cm široke trakove, ki jih najprej premažemo z razžvrkljanim jajcem.
Trakove posujemo s soljo in s semeni, polovico jih prestavimo na pekač, polovico trakov pa zavijemo v spiralo in jih prav tako položimo na pekač.
Pekač je poln. Predno pa pekač postavimo v pečico, testo poškropimo z vodo. Vlaga poskrbi, da listnato testo lepše naraste in se zapeče. Pečemo približno 15min, oziroma toliko časa, da so grisini zlatorjave barve.
Ker so vroči grisini krhki, obvezno počakamo, da se na papirju za peko ohladijo, sicer bi se nam zdrobili. Ohlajene naložimo v večji steklen kozarec in postavimo na mizo.
Pa prijetno druženje s prijatelji!