Sladica, ki vedno zadovolji še tako izbirčne okuse, saj nadev prilagajamo posamezniku.
SESTAVINE:- 150g moke
- 2 jajci
- 300 - 500ml mleko
- ščep soli in sladkorja
- 1 žlica olja
- 150g orehov
- 50g sladkorja v prahu
- 1dl sladke smetane
V skledo stresemo moko. Dodamo sol in sladkor, dobro premešamo in na sredini naredimo jamico. V jamico ubijemo jajci ter najprej prilijemo približno 300 ml mleka in eno žlico olja. Sestavine pričnemo mešati z ročno metlico ali mešalnikom in med mešanjem postopoma dodajamo mleko. Mešamo tako dolgo, da dobimo gladko in gosto zmes brez grudic.
Ko prilijemo vse mleko in dobimo gladko in tekoče testo, prenehamo z mešanjem. Masa mora biti tekoča, vendar ne sme biti vodena. Če je vodena, dodamo še malo moke. Če je pregosta lahko dolijemo mleko ali mineralno vodo, ki dodatno poskrbi, da bodo palačinke še bolj rahle.
Pripravljeno maso pred peko pustimo počivati 15 do 30 minut, da lahko škrobna zrnca v tekočini nabreknejo. Palačinke se ne bodo trgale in lepo se bodo zapekle. Pred peko maso obvezno še enkrat dobro premešamo. Z zajemalko maso enakomerno vlivamo na ponev.
Uporabimo ponev, kjer se nam z malo maščobe palačinke zagotovo ne bodo prijemale. Pred peko prve palačinke pa moramo ponev vsekakor dobro segreti.
Že diši... Pečene palačinke odlagamo na krožnik. Pripravimo nadev. Orehe zmeljemo v mlinčku, dodamo sladkor v prahu, tekočo sladko smetano in namažemo palačinke. Nadevane palačinke lahko zvijemo v rolice ali pa na krožniku serviramo zložene v trikotnik.
Palačinke lahko pripravimo zvečer, jih zložimo v pomaščen pekač, zavijemo s prozorno kuhinjsko folijo in shranimo za naslednji dan v hladilniku. Ko pridemo iz službe, priklopimo pečico, palačinke premažemo s kislo smetano in z razžvrkljanim jajcem ter zlato rjavo zapečemo.
Poleg orehovega nadeva uporabimo lahko marmelado, arašidovo maslo, pasto iz indijskih oreščkov, lešnikovo ali mandljevo pasto, skuto, stopljeno čokolado, domačo "Nutelo"... okrasimo s stepeno sladko smetano in ... svežimi jagodami. Za vse tiste, ki pa se izogibate ogljikovim hidratom in glutenu namesto bele moke uporabite ajdovo moko, jajca, mineralno vodo in sol. Postopek izdelave pa je enak.
Pa dober tek!