Košarica0Item(s)

V nakupovalni košari ni artiklov.

Product was successfully added to your shopping cart.

PREPROST SLADOLED ZA VROČE POLETNE DNI

Se vam je že zgodilo, da ste nakupili različno sadje pa ga niste mogli pravočasno vsega pojesti. Meni se to večkrat zgodi, ker na sadje enostavno pozabim. Na žalost sem velikokrat gnilo sadje morala zavreči na kompost. Potem pa sem odkrila preprost recept za sladoled. Sedaj pa vsako sadje, ki ga ne morem pravočasno pojesti, predno zgnije, preprosto očistim, narežem na večje kocke in spravim v zamrzovalnik. Pazim le, da predno sadje globoko zamrzne večkrat vrečko pretresem, da se celotna vsebina ne zamrzne skupaj. Sadje po potrebi jemljem iz zamrzovalnika in ga uporabljam pač glede na število oseb, ki se bo sladkalo z mano. Tako zmrznjeno sadje lahko uporabim tudi za smootije, pite, kompote, vendar takrat sadje pred uporabo odmrznem.

Za odličen, hitro pripravljen, domač sladoled zamrznem:

  • Jagodičasto sadje: borovnice, jagode, ribez, maline, robide, grozdje, ... očistimo peclje, večje jagode razrežemo, grozdju odstranimo pečke in večje razpolovimo.
  • Lupinasto sadje: orehi, lešniki, mandlji, kostanj, pinjole, pistacije, makadamija, indijski in brazilski oreščki. Zamrznemo lahko cele oreščke ali pa jih pred zamrzovanjem zmeljemo.
  • Koščičasto sadje: slive in češplje, češnje, višnje, breskve, nektarine, marelice,... odstranimo peške in narežemo na manjše kose. Sadje mora biti za sladoled zrelo, ker bo trda lupina v sladoledu vidna.
  • Pečkato sadje: jabolka, hruške, ... sadje olupimo, narežemo na krhlje
  • Agrumi: pomaranče, mandarine, limone so za zamrzovanje najbolj primerni kot sok.
  • Tropsko ali eksotično sadje: banane, ananas, mango... očistimo in narežemo na manjše kose

Pomembno je zamrzovati zrelo sadje. Za osnovno sestavino sladoleda uporabljam zmrznjeno banano. Super je, ker sladoledu zaradi sladkobe banan, ni potrebno dodajati sladkorja.

Okus sladoleda vedno prilagajam posamezniku: za sina dodam sesekljane oreščke ali čokolado (sesekljano ali tekoči čokoladni preliv), za hči pa zmrznjeno sadje našteto zgoraj, najrajši ima borovnice.

Pripravljen sladoled okrasim z različno dekoracijo: sesekljane oreščke, čokolado, liofilizirano sadje (izbrala sem liofilizirano banano), narezano sveže sadje ali le "kupljene" piškote. Včasih skodelice s sladoledom okrasim tudi s stepeno sladko smetano.

Za hitro pripravljen sladoled potrebujem tri sestavine. Dve sta obvezni, tretja pa kot že rečeno po izbiri. Količina zadostuje za štiri skodelice.

SESTAVINE:

  • 300g zmrznjenih na kolobarje narezanih banan
  • 2dl tekoče sladke smetane
  • Dodatek po izbiri (oreščki, čokolada, zmrznjeno sadje, ...)

POSTOPEK:

Najprej pripravim vse pripomočke in posode kamor bom naložila sladoled. Pripravim električni ali palični mešalnik, banane, smetano in dodatke.

Sadja pred uporabo ne tajam. Zmrznjene banane, narezane na kolobarje, stresem v mešalno skledo, prelijem s tekočo sladko smetano. Uporabljam običajno kravjo sladko smetano, včasih kokosovo smetano ali rastlinsko, ... Meljem toliko časa, da nastane gladka masa. Lahko bi uporabila tudi zrele, sveže banane in potem masi dodam ledene kocke. Sladoledna krema je potem bolj vodenega okusa.

Kadar izdelujem sladoled z enim okusom, v mešalno posodo dodam dodatno sestavino in zmeljem do konca. Če pa želim več okusov, sladoledno maso preložim v več posodic in zmešam z mletimi dodatki. Sin si je izbral orehe, za hči mandlje in bučna semena zame.

SLADOLED Z OREHI:

V pripravljeno sladoledno maso stresem mlete orehe. Če želim rahlo hrustljav sladoled, orehov ne meljem ampak jih le grobo sesekljam.

SLADOLED Z MANDLJI:

Mandlji so trši od orehov, zato jih pred uporabo vedno zmeljem. V pripravljeno sladoledno maso stresem mlete mandlje. Hitro premešam, okrasim in takoj postrežem.

SLADOLED Z BUČNIMI SEMENI:

Bučna semena so krhka, zato jih delno zmeljem, delno pa uporabim cela. Zmešam v sladoledno maso, potresem s celimi semeni, prelijem z žlico odličnega bučnega olja in takoj postrežem. Najprej sem bila nad izbiro nekoliko v dvomu. Ko pa sem poskusila, sem bila nad okusom navdušena. Bučno olje naredi sladoled še bolj kremnega.

Najbolj nam doma tekne takoj, sveže pripravljen sladoled, saj je najbolj okusen, rahel, kremast, ... Lahko bi ga tudi preložila v plastične posodice, zaprla in označila z nalepko okusa. Zamrznjen sladoled bi potem lahko v zamrzovalniku hranila tudi do 6 mesecev. Vendar mi do sedaj to še ni uspelo, ker sladoleda prej zmanjka.

Pa prijetno osvežitev!

Dodaj odgovor

 

VARNO NAKUPOVANJE

Nakupujte brez skrbi. Podatki so pri nas varni.

 

HITRA DOSTAVA

Če naročiš do 14h, bo paketek še isti dan zapakiran in odposlan.

 

KVALITETNO IN OKUSNO

Pri nas najdeš le kvalitetne in okusne izbrane izdelke.

 

POTREBUJEŠ POMOČ?

Pošlji nam sporočilo na info@sis-nuts.si, vedno z veseljem pomagamo in svetujemo!